Skip to content

Medovníková roláda

Tradícia prvého decembra, ktorá rozvonia vaše domovy a očarí vašich vianočných maškrtných škriatkov.

Medovníková roláda sa pečie začiatkom adventu. Je to maškrta, ktorá vám vydrží až do Vianoc (teda ak ju dobre schováte pred maškrtnými škriatkami).

U nás doma je jedna dávka cesta akurát, ale roládu väčšinou pečiem aj pre rodinu a priateľov, takže minimálne z dvojitej až trojitej dávky.

Aj keď to vyzerá zložito, je to veľmi jednoduchý a rýchly recept.

Jediné, čo si musíme pripraviť vopred je klasické medovníkové cesto, ktoré by malo odležať aspoň 12-24 hodín.

Ak nemáte svoj obľúbený recept, môžete použiť MÔJ.

Odležané cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú vyvaľkáme na obdĺžnik.

Plnku si pripravíme tak, že zmiešame slivkový lekvár s kokosom. To preto, aby sa nám lekvár pri pečení neroztekal.

1/4 plnky rozotrieme na vyvaľkaný plát.

Na lekvárovú vrstvu cca do 2/3 plátu nasypeme pokrájané sušené slivky, sušené marhule, brusnice, mandle a vlašské orechy. Ja dávam všetko, ale tu je priestor pre vašu kreativitu a vaše obľúbené chute.

Plát zabalíme a roládu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 190 stupňov asi 20-30 minút (podla druhu rúry).

Ešte teplé potrieme vlažným mliekom s vanilkovým cukrom a dáme ešte na 2-3 minútky do rúry.

Vychladnutú roládu zabalíme do alobalu a schováme na super tajné miesto ;-)))))

A teraz už bude len na vás, kedy nevydržíte a roládu zjete. U nás máme každú adventnú nedeľu jednu.

Keďže tento rok vyšiel prvý advent už pred 1.12., tak na tej poslednej si pomaškrtíme na Prvý sviatok vianočný (ak ostane).

Poteším sa, ak mi napíšete ako sa vám podarila 🙂

Pokojné prípravy na Vianoce prajem všetkým.

Print Friendly, PDF & Email

môj obľúbený recept zdarma

Zadajte svoj e-mail a ja vám zašlem môj obľúbený recept na medovníkové korenie + môj recept na medovníčky.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů